Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 30 octombrie 2012

Cancer san - stadii

-->
www.donna-medicalcenter.ro
Cancer san - ce este si care sunt stadiile

Cancerul apare ca urmare a unor mutatii sau modificari anormale in genele responsabile pentru reglementarea cresterii celulelor si mentinerea sanatatatii acestora. Genele sunt in nucleul fiecarei celule si  actionează ca o "camera de control" a fiecarei celule. In mod normal, celulele din corpul nostru se inlocuiesc printr-un proces ordonat de crestere: celule noi, sanatoase preiau controlul pe masura ce celulele vechi mor. Dar, in timp, mutatiile pot "activa" anumite gene si "dezactiva" altele intr-o celula.  Aceasta celula modificata castiga abilitatea de a se multiplica fara control, producand mai multe celule asemanatoare si care formeaza in final o tumora.

O tumora poate fi benigna (nu este periculoasa pentru sanatate) sau maligna (are potentialul de a fi periculoasa). Tumorile benigne nu sunt considerate canceroase: celulele lor sunt aproape normale in aparenta, acestea cresc incet, nu invadeaza tesuturile din jurul lor si nici nu se raspandesc in alte parti ale corpului. Tumorile maligne sunt canceroase. Lasate sa se dezvolte,  in cele din urma se pot raspandi dincolo de tumora initiala, in alte parti ale corpului.

Termenul "cancer de san" se refera la o tumora maligna care s-a dezvoltat in celulele din san. De obicei, cancerul de san, fie incepe in celulele din lobuli, care sunt glandele producatoare de lapte sau in ducte, canalele lactifere care dreneaza laptele de la lobuli la mamelon. Mai rar, cancerul de san poate incepe in tesuturile stromale, care includ tesuturile grase si fibroase ale sanului.

In timp, celulele canceroase pot invada tesutul mamar sanatos din apropiere si pot patrunde in ganglionii limfatici de la subrat, organe mici, care filtreaza substantele straine din organism. In cazul in care celulele canceroase intra in ganglionii limfatici, de aici au o cale de acces catre alte parti ale corpului. Stadiul cancerului de san se refera la cat de departe s-au raspandit celulele canceroase, dincolo de tumora initiala. Citeste mai multe despre stadiile cancerului de san mai jos.

Cancerul de san este intotdeauna cauzat de o anomalie genetica. Cu toate acestea, doar 5-10% din cazurile de cancer sunt cauzate de o anomalie mostenita de la mama sau tata. Aproximativ 90% din cazurile de cancer de san sunt datorate anomaliilor genetice care au loc ca urmare a procesului de imbatranire si "uzura" a vietii in general.

Exista pasi pe care fiecare persoana ii poate face pentru a ajuta corpul sa se mentina cat mai sanatos posibil si pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de san sau riscul de a recidiva . Printre acestea se numara: mentinerea unei greutati in limite normale, renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool si urmarea unui program de exercitii regulat. Citeste mai multe despre ce poti face pentru a gestiona factorii de risc pentru cancerul de san apasand aici.

In afara de stilul de viata adoptat, sunt foarte importante examinarile si controalele de rutina. Citeste mai multe despre controalele periodice pe care orice femeie ar trebui sa le faca.

Nu uita, atunci cand este descoperit precoce, cancerul de san poate fi tratat.
Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Stadiile cancerului de san
Cancer san stadiul 0 - Celulele canceroase raman in interiorul ductelor mamare din san, fara invazie in tesutul mamar normal adiacent.

Cancer san stadiul IA – Tumoarea masoara pana la 2 cm si cancerul nu s-a raspandit in afara sanului; ganglionii limfatici nu sunt afectati.
Cancer san stadiul IB – In aceast stadiu nu exista nicio tumora in san, dar in ganglionii limfatici exista grupuri mici de celule canceroase - mai mari decat 0.2 milimetri, dar nu mai mari de 2 milimetri.
SAU
- Exista o tumoare la san care nu este mai mare de 2 centimetri si exista grupuri mici de celule canceroase - mai mari decat 0.2 milimetri, dar nu mai mari de 2 milimetri - in ganglionii limfatici.

Cancer san stadiul IIA -  Tumora nu poate fi gasita in san, dar celulele canceroase sunt gasite in ganglionii limfatici axilari.
SAU
- Tumora masoara 2 centimetri sau mai putin si s-a extins la ganglionii limfatici axilari.
SAU
- Tumora este mai mare de 2 cm, dar mai mica de 5 centimetri si nu s-a extins la ganglionii limfatici axilari.

Cancer san stadiul IIB - Tumoarea este mai mare de 2, dar mai mica de 5 centimetri si s-a raspandit la ganglionii limfatici axilari
SAU
- Tumora este mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a extins la ganglionii limfatici axilari.

Cancer san stadiul IIIA - Tumora nu se gaseste in san. Cancerul este descoperit in ganglionii limfatici axilari care sunt lipiti unul de celalalt sau de alte structuri sau cancerul poate fi gasit in ganglionii limfatici din apropierea sternului.
SAU
- Tumoarea poate avea orice dimensiune. Cancerul este descoperit in ganglionii limfatici axilari care sunt lipiti unul de celalalt sau de alte structuri sau cancerul poate fi gasit in ganglionii limfatici din apropierea sternului.

Cancer san stadiul IIIB - Tumoarea poate fi de orice dimensiune si s-a raspandit la nivelul peretelui toracic si / sau la pielea sanului.
SI
- Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici axilari care sunt lipiti unul de celalalt sau de alte structuri sau cancerul poate fi gasit in ganglionii limfatici din apropierea sternului.

Cancer de san inflamator este considerat cel puțin stadiul IIIB.

Cancer san stadiul IIIC – Se poate sa nu fie gasit niciun semn al cancerului in san sau tumoarea poate avea orice dimensiune si s-a raspandit la nivelul peretelui toracic si / sau la pielea sanului.
SI
- Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici fie de mai sus sau mai jos de clavicula.
SI
- Cancerul poate fi extins la ganglionii limfatici axilari sau la ganglionii limfatici din apropierea sternului.

Cancer san stadiul IV - Cancerul s-a raspandit (metastaza) in alte parti ale corpului.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Donna Medical Center
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice 
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

CITESTE SI --> Care sunt tratamentele posibile pentru cancerul de san?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut articolul Cancer san - stadii? Apasa pe butonul LIKE de mai jos!  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sursa articol: http://www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/what_is_bc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu