Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 3 decembrie 2012

Cum sa fii sanatoasa de Craciun?


Sursa foto: allaboutyou.com
Este din nou perioada anului in care alergam grabiti pentru a face cumparaturi, cadouri, vizite, pregatiri pentru noul an, gatim si mancam mai mult decat are are nevoie organismul nostru; nu este de mirare ca multi dintre noi ne simtim obositi, stresati si cu cateva kilograme in plus.
Cum ar fi daca in acest an ai avea mai multa grija de tine si ai intampina noul an odihnita, plina de energie, mai supla si relaxata? 

Urmeaza acesti 7 pasi simpli si perioada sarbatorilor de iarna va fi una dintre cele mai sanatoase si mai frumoase perioade pentru tine.

1. Detoxifica-ti organismul
De obicei, in perioada Craciunului, castigam cateva kilograme in plus. Lucrurile pot fi schimbate, daca eviti cu doua saptamani inainte de sarbatori consumul de carne rosie, zahar alb, faina rafinata si sare in exces.
Astfel, nivelul de acid din corpul tau va scadea, iar ficatul va putea elibera toxinele din celulele de grasime depuse. Pana in ziua de Craciun vei fi energizata, vei dormi bine si nu vei mai avea pofte atat de puternice.

2. Fii pregatita sa spui NU 
Mesele copioase de Craciun au o traditie indelungata, dar intotdeauna se incheie cu o curea slabita si indigestie. La mesele de sarbatori se consuma multi carbohidrati, alcool si zahar. Aceste alimente produc indigestie pentru ca fermenteaza in intestin. Este in regula sa eviti sau sa refuzi alimentele grele si in loc de a servi 3 mese pe zi, incearca sa ai 5 mese echilibrate zilnice si sa eviti pe cat posibil carbohidratii rafinati si produsele zaharoase. Vei fi mai energetica si vei fi mai putin tentata sa mananci mai mult decat ai nevoie.

3. Fii activa, chiar si acasa  
Odata cu reducerea orelor cu lumina naturala de la soare si cu programul din ce in ce mai incarcat, este mai greu sa fii activa. Cateva exercitii de baza pe care le poti face chiar acasa, in dormitor sau in timp ce urmaresti serialul preferat, pot avea efecte benefice asupra sanatatii tale. Un program de 20 de minute de exercitii fizice timp 4 zile pe saptamana, iti va stimula sistemul imunitar, te va ajuta la digestie, vei dormi mai bine si te vei simti mai energizata.

4. Aprinde lumina
In cazul in care buna ta dispozitie se reduce odata cu reducerea orelor de lumina de la soare, nu esti singura. Lipsa luminii naturale a soarelui influenteaza starea de spirit a intregii populatii. Daca vei combina expunerea la lumina naturala cu exercitiile fizice regulate, organismul tau va produce mai multa dopamina si serotonina, substantele chimice ale creierului asociate cu starea de spirit si te vei simti mai bine.

5. Curata sistemul limfatic
Te simti mereu obosita si lipsita de energie?
Inainte de face baie, maseaza pielea timp de 5 pana la 10 minute, cu o perie din par natural sau burete de mare. Actioneaza bland, incepand de la picioare si maini si deplasandu-te spre interior cu o miscare circulara. Acest lucru nu doar iti va exfolia pielea moarta si va netezi celulita, dar va elibera, de asemenea, toxinele din sistemul limfatic.
Lichidul din tesuturi este drenat de sistemul limfatic, ce actioneaza ca un filtru: preia si inlatura toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile. Retentia de apa apare atunci cand exista o disfunctionalitate a sistemului limfatic. Masajul cu o perie uscata stimuleaza, deblocheaza si permite fluidelor limfatice sa se miste mai liber. Sarea de mare parfumata, aplicata cu aceeasi miscare circulara in timpul unei bai, poate avea un efect similar.

6. Incearca ceaiul de floarea pasiunii
Ia o pauza in timpul pregatirilor stresante pentru vizita rudelor si a prietenilor, pentru a savura o cana de ceai calmant de floarea pasiunii. Acest ceai are un efect calmant care nu creeaza dependenta, este tonic nervos si ajuta la un somn odihnitor. Nu este recomandat atunci cand iei medicamente care sa te ajute sa dormi. In acest caz, incearca un supliment de calciu si magneziu inainte de a merge la somn, calmeaza sistemul nervos central. 

7. Bea ceai de cretusca
Acest ceai este minunat pentru digestie si poate avea un efect calmant mai ales atunci cand este consumat impreuna cu musetelul si menta. Ceaiul de cretusca linisteste un stomac deranjat, este antiinflamator, iar in unele cazuri este utilizat pentru a trata ulcerele peptice. Desi este considerat sigur, ceaiul este contraindicat daca ai alergie la salicilati sau in perioada sarcinii si a alaptarii. Daca nu esti sigura ca ceaiul de cretusca este potrivit pentru tine, discuta cu medicul tau inainte de a il consuma.

Ultimul sfat este bonus, dar foarte important!
Fa ceea ce iti place Cel mai stresant lucru in perioada sarbatorilor este ca trebuie sa faci prea multe in prea putin timp, uitand de ceea ce este cu adevarat important de Craciun. Pregateste o lista si un calendar cu lucrurile care te bucura cu adevarat si programeaza-ti timpul necesar pentru a le face. Sau poti incepe un carnetel cu cele mai importante lucruri pe care le-ai facut anul acesta si lucrurile pe care ti le propui pentru anul viitor. 

Nu uita sa te gandesti si la un obiectiv pentru sanatatea ta. Oricat de mic ar fi, odata ce devine un obicei sanatos, poate avea efecte benefice asupra organismului. 

Dr. Mihaela Luminita Rusu
Medic primar medicina interna

Bucuresti, Str. Traian nr. 234, et.1, sector 2  
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Ti-a placut acest articol? Apasa LIKE pe butonul de mai jos! 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sursa articol:
http://www.canadianliving.com/health/mind_and_spirit/12_ways_to_stay_healthy_this_christmas_3.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu