Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 18 februarie 2013

Care sunt cauzele cancerului la san?

Dr. Elena Claudia Teodorescu
-->
Cancerul de san apare atunci cand unele celule ale sanilor incep sa creasca anormal. Acestea se divid mai repede decat celulele sanatoase si se pot raspandi (metastaze) catre ganglionii limfatici axilari si alte zone ale corpului.
De cele mai multe ori, cancerul porneste din celulele ductelor care produc lapte. Acest tip de cancer la san este cunoscut sub numele de carcinom ductal si este cel mai frecvent tip de neoplasm mamar. Uneori, cancerul poate incepe sa se dezvolte din lobulii mamari (cei produc secretia lactata) , acesta fiind denumit carcinom lobular.

Care sunt cauzele cancerului de san?

Cauzele exacte ale aparitiei cancerului mamar nu sunt cunoscute. Exista insa mai multi factori de risc care iti influenteaza sansele de a dezvolta cancer de san:  

Inaintarea in varsta – cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat cresc sansele de a dezvolta aceasta boala; varsta este un factor de risc. Statisticile ne arata ca peste 80% din cancerele de san apar la femei care au trecut de varsta de 50 de ani (dupa menopauza).

Genetica – femeile care au o ruda care a avut sau are cancer de san sunt mai susceptibile de a dezvolta aceasta boala. Aproximativ 5% - 10% din cazurile de cancer de san sunt ereditare.
Femeile care poarta genele BRCA1 si BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la san si / sau cancer ovarian. Aceste gene pot fi mostenite.

Istoricul de cancer la san - femeile care au avut cancer de san, chiar si forme neinvazive, sunt mai susceptibile de a dezvolta boala din nou, comparativ cu femeile care nu au antecedente de cancer la san.

Anumiti noduli la san - femeile care au avut anumite tipuri de noduli benigni mamari (non-cancerosi) sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer mai tarziu pe parcursul vietii. Exemplele includ hiperplazie ductala atipica sau carcinom lobular in situ.

Tesutul mamar dens - femeile cu tesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Expunerea la estrogen – femeile care au avut prima menstruatie mai devreme sau au intrat in perioada de menopauza mai tarziu decat situatiile obisnuite, au un risc marit de cancer la san. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul lor a fost expus la estrogen pentru mai mult timp. Expunerea la estrogen incepe odata cu prima menstruatie si scade dramatic in timpul menopauzei.

Obezitatea – femeile care au devenit supraponderale dupa menopauza pot avea un risc marit. Studiile ne arata ca se intalneste un nivel mai ridicat de estrogen la femeile obeze aflate la menopauza, de unde rezulta si riscul mare.

Consumul de alcool – cu cat o femeie consuma o cantitate mai mare de alcool in mod regulat, cu atat creste riscul de a dezvolta aceasta boala.

Expunerea la radiatii – creste usor riscul unei femei de a face cancer de san. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering au constatat ca femeile care au fost tratate prin radiatii in zona toracica pentru un cancer din copilarie, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Terapia hormonala – ambele forme de terapii hormonale – combinate sau care contin doar estrogen – pot creste riscul unei femei de a face cancer de san. Terapiile hormonale combinate determina un risc mai mare.

Anumite locuri de munca – cercetatorii francezi au descoperit ca femeile care au lucrat pe timp de noapte inainte de o eventuala sarcina au avut un risc marit de a dezvolta cancer de san pe parcursul vietii.
Un alt studiu al cercetatorilor canadieni, arata ca anumite locuri de munca, in special cele care aduc corpul uman in contact cu substante posibil cancerigene sau sunt perturbatoare pentru sistemul endocrin, sunt legate cu riscul marit de a dezvolta cancer la san. Exemplele unor astfel de locuri de munca includ: barurile, productia de plastic auto, prelucrarea metalelor, producerea conservelor alimentare si agricultura. Acestia au raportat constatarile lor in numarul din noiembrie 2012 al revistei „Environmental Health”.

Daca ai fost expusa la unul din factorii de risc de mai sus, discuta cu medicul tau specialist despre ce analize trebuie sa faci mai departe. Controlul senologic anual precum si autoexaminarea lunara a sanilor sunt cele mai bune metode de a descoperi in timp util cancerul la san (atunci cat inca este foarte mic).

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

            Articole referinta:

            http://www.medicalnewstoday.com/releases/246226.php

            http://www.medicalnewstoday.com/releases/246809.php

            http://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu