Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 27 februarie 2013

Sonoelastografie mamara - poate evita o biopsie inutila

Dr. Elena Claudia Teodorescu
-->

Atunci cand in urma mamografiei se obtin rezultate susceptibile de a fi cancer, pasul urmator este sa realizezi o ecografie mamara pentru a obtine informatii suplimentare. De cele mai multe ori, ecografia mamara impreuna cu examenul Doppler (ce apreciaza vascularizatia tumorii) reusesc sa diferentieze diferitele tipuri de chisturi mamare si tumori solide, clasificandu-le pe acestea din urma ca fiind benigne sau suspecte. Sonoelastografia aduce elemente suplimentare de caracterizare a leziunilor mamare, in functie de elasticitatea lor, foarte importante mai ales in diferentierea tumorilor mai putin tipice ca aspect fata de celelalte metode.  Sonoelastografia nu inlocuieste mamografia sau ecografia mamara, ci le completeaza, uneori fiind esentiala pentru diagnosticul diferential intre un nodul mamar benign de unul malign. In final, diagnosticul de certitudine este cel anatomo-patologic, care se obtine in urma efectuarii unei biopsii.
           
Inventata de specialistii japonezi, sonoelastografia este o tehnica noua, care masoara elasticitatea tumorilor mamare. Tehnica masoara proprietatile de elasticitate cu ajutorul ultrasunetelor si se bazeaza pe faptul ca tesutul malign (canceros) este mai dur decat tesutul benign. Aceasta metoda poate detecta si localiza tumorile atunci cand au o elasticitate diferita de tesutul mamar adiacent, fiind complementara mamografiei si ecografiei mamare.

Elasticitatea tumorilor canceroase este mult mai mica fata de cea a tumorilor care nu sunt canceroase, astfel incat sonoelastografia poate distinge tumorile maligne (canceroase) de cele benigne (necanceroase), cu o precizie care ajunge pana la 90%. Sonoelastografia este aplicabila tumorilor mici, care au mai putin de 2 cm, ceea ce presupune un diagnostic precoce al cancerului de san, care impreuna cu un tratament timpuriu, creste rata de vindecare a acestei afectiuni.

Sonoelastografia are o specificitate de 93% si o sensibilitate de 80%, indiferent de dimensiunea tumorii. Sensibilitatea este insa mai mare pentru leziunile mai mici de 5 mm, iar specificitatea este mai buna pentru leziunile care au dimensiuni mai mari de 10 mm. Datorita cresterii acuratetei, sonoelastografia poate reduce numarul de biopsii cu rezultate negative (cand tesutul analizat se dovedeste a fi benign), evitand astfel o operatie inutila.

Un alt beneficiu al acestui tip de investigatii este lipsa durerii. In plus, sonoelastografia este non-invaziva, nu foloseste iradiere si nu are alte efecte secundare. Poate fi efectuata oricand, indiferent de perioada ciclului menstrual. De asemenea, poate fi utilizata si in cazul altor tesuturi moi si dificil de evaluat, precum: tiroida, prostata, pancreas, ficat.

Rezultatul examinarii sonoelastografice este redat imagistic fie in diferite tonuri de gri, fie in imagini color, in functie de ecograful utilizat. In cazul ecografului Hitachi din clinica Donna Medical Center imaginile sunt color, cu culori cuprinse intre rosu, verde deschis si albastru inchis. Zonele verzi si rosii semnifica zone elastice, moi, usor compresibile, pe cand zonele albastre semnifica zone rigide, cu atat mai dure cu cat nuanta este mai inchisa. O elasticitate scazuta inseamna tumora canceroasa si culoarea predominanta este albastru.

Elastografia nu este indicata in cazul formatiunilor voluminoase, in cazul evaluarii zonelor postoperatorii cicatriciale sau in fibroze accentuate.

Donna Medical Center are in dotare ecograful cu cea mai noua si performanta tehnica de sonoelastografie pentru parti moi (sani, tiroida) din tara: Hitachi Preirus.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut acest articol? Daca da, te rugam apasa LIKE pe butonul de mai jos!

Resurse: http://www.brighthealing.com/sonoelastography-new-method-for-breast-cancer-diagnosis/
http://www.donna-medicalcenter.ro/index.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu