Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 11 martie 2013

Mamografia - 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii

-->
Mamograf - Donna Medical Center
Mamografia nu poate preveni cancerul la san, dar iti poate salva viata prin diagnosticarea cancerului cat mai devreme posibil. Descoperirea cancerului la san in stadiu incipient inseamna de asemenea ca multe femei au posibilitatea de face doar operatii conservatoare, nefiind necesara indepartarea intregului san (mastectomie).

5 lucruri importante despre mamografie:
Iti poate salva viata. Introducerea mamografiei ca metoda de screening a dus la scaderea mortalitatii prin cancer la san cu 25% - 35%. Femeile ar trebui sa inceapa sa faca mamografii anuale incepand cu varsta de 40 de ani sau mai devreme, daca au un risc ridicat de a dezvolta cancer la san.
Sa nu iti fie frica. Mamografia este o procedura rapida (dureaza aproximativ 15 minute), iar disconfortul este minim pentru majoritatea femeilor. Procedura este sigura: nu exista decat o cantitate foarte mica de expunere la radiatii in timpul efectuarii unei mamografii. Pentru a evita emotiile de asteptare a rezultatelor, mergi la un centru specializat, care iti va oferi rezultatul imediat, pe loc.
Alege cea mai buna calitate posibila (echipament, asistent specializat si medic ultraspecializat pentru interpretarea rezultatelor).
Sfaturi practice pentru a obtine rezultate corecte si complete:
  • Adu cu tine ultimele mamografii efectuate.
  • Daca mergi la acelasi centru, asigura-te ca rezultatele tale sunt disponibile medicului care te examineaza.
  • Odata ce ai gasit o clinica medicala in care ai incredere, incearca sa mergi acolo in fiecare an, pentru ca rezultatele mamografiilor tale sa poata fi comparate.
  • Daca mamografia ti-a fost recomandata in urma identificarii unui nodul suspect sau in urma altei analize, asigura-te ca ii specifici medicului inainte de a face mamografia.
  • De asemenea, fii pregatita sa discuti cu medicul tau specialist despre alte simptome neobisnuite pe care le-ai avut.
  • Evita sa programezi mamografia in perioada dinaintea menstruatiei, cand sanii sunt mai sensibili.
  • Discuta cu medicul tau despre istoricul familial al cancerului la san sau ale altor tipuri de cancer – atat in familia mamei, cat si a tatalui. 
Mamografia este cea mai eficienta metoda de a detecta cancerul la san in stadiu incipient. Cu toate acestea, mamografia nu poate identifica 15% - 20% din cazurile de cancer la san, fiind necesare investigatii suplimentare. Alte metode precum: autoexaminarea lunara a sanilor, examenul senologic, ecografia mamara si sonoelastografia trebuie folosite ca instrumente complementare, dar nu inlocuiesc necesitatea efectuarii mamografiei.
Un rezultat neobisnuit, care necesita teste suplimentare, nu inseamna intotdeauna ca este vorba de cancer la san. Potrivit Societatii Americane de Cancer, aproximativ 10% dintre femei (1 din 10) care au facut o mamografie, vor necesita efectuarea unor teste suplimentare. Doar 8% - 10% dintre aceste femei vor avea nevoie de o biopsie, iar aproximativ 80% dintre aceste biopsii se vor dovedi a nu fi cancer. Este normal sa iti faci griji atunci cand medicul tau iti recomanda teste suplimentare, dar incearca sa nu iti imaginezi ce este mai rau pana nu vei avea mai multe informatii.

Cand sa faci mamografia?
Mamografia este recomandata anual pentru femeile care au trecut de varsta de 40 de ani. In cazul in care ai un istoric familial de cancer la san sau cancer ovarian, ai urmat un tratament ce presupunea radiatii in zona toracelui, este recomandat sa faci mamografia de la o varsta mai tanara (de regula in jurul varstei de 30 de ani). Acest lucru trebuie insa discutat cu medicul tau specialist, el iti poate recomanda cand si cat de des sa faci mamografia, in functie de factorii de risc la care ai fost expusa. 

Controleaza-te! Fiisigura ca esti bine!      
  
Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
CITESTE SI --> Sonoelastografia mamara poate evita o operatie inutila
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut acest articol? Daca da, te rugam apasa LIKE pe butonul de mai jos!

Resurse: http://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/mammograms/benefits_risks

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu