Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 3 iunie 2013

Mai am nevoie de control ginecologic dupa menopauza?

-->
Examinarea ginecologica este necesara oricarei femei mature, inainte, in timpul si dupa menopauza, pentru a putea preveni sau diagnostica precoce afectiuni specifice aparatului reproductiv feminin.

De ce femeile aflate la menopauza au nevoie de examinari pelvine?
Riscul anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar si ovarian, creste o data cu inaintarea in varsta. Examinarea pelvina preventiva, efectuata in mod regulat, te ajuta sa depistezi precoce anumite tipuri de cancer, atat in cazul femeilor aflate la menopauza, cat si la postmenopauza.

Care sunt analizele ginecologice recomandate femeilor in timpul si dupa menopauza?
Pentru o femeie in perioada de premenopauza sau dupa menopauza, sunt recomandate urmatoarele examinari, ca parte din controlul ginecologic preventiv:
·      Examinarea ginecologica – anuala;
·      Testul citologic Babes – Papanicolau, ca metoda de screening pentru cancerul de col uterin.
o   Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani, atunci cand testul Babes – Papanicolau este efectuat impreuna cu testul HPV si rezultatul este negativ, aceste teste pot fi efectuate o data la 3 – 5 ani (in functie de recomandarea medicului);
o   Femeile cu varsta peste 65 de ani, pot renunta la aceste teste de screening, daca au avut cel putin 3 teste consecutive Papanicolau cu rezultat negativ si cel putin 2 teste HPV negative in ultimii 10 ani;
o   Femeile care au avut o histerectomie pentru un diagnostic precanceros, ar trebui sa faca testele de screening annual pentru o perioada de cel putin 20 de ani.
·      Examenul clinic al sanilor – anual;
·      Mamografie bilaterala anuala (completata de ecografie mamara daca este necesar).

Desigur, cea mai mare teama a femeilor dupa menopauza este cancerul. Orice sangerare dupa o perioada de sase luni de cand nu a mai venit menstruatia, ar trebui verificata de catre medicul ginecolog.

In timp ce testul Babes – Papanicolau este folosit ca metoda de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin, cancerul oavarian este greu de detectat devreme. Simptome precum balonarea, modificari ale tranzitului intestinal, desi sunt comune si pentru a alte afectiuni, trebuie intotdeauna verificate cu medicul ginecolog, chiar daca ele sunt semne tardive.

Femeile cu un puternic istoric familial de cancer mamar sau ovarian, pot face testarea genetica BRCA 1 si BRCA 2 pentru a afla daca au risc crescut de a dezvolta aceste doua tipuri de cancer.

De asemenea, femeile cu istoric familial puternic de cancer mamar sau ovarian trebuie sa faca controalele mai frecvent.


Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Echipa de medici ginecologi Donna Medical Center
Dr. Horatiu Haradja - Medic specialist obstetrica - ginecologie
Dr. Monica Pandrea - Medic primar obstetrica - ginecologie
Dr. Safta Veaceslav - Medic specialist ginecolog

CITESTE SI: 
-->
Consecintele menopauzei


Articole referinta:
http://www.webmd.com/menopause/menopause-pelvic-exam
http://www.clevelandmagazine.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu