Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 14 ianuarie 2015

Iata cand afectiuni ale sanilor aparent inofensive pot deveni periculoase


Chiar daca atunci cand simtim la palpare ceva la nivelul sanilor, nu inseamna neaparat ca avem sau ca suntem suspecte de cancer. De altfel, studiile arata ca doar 10% din noduli se dovedesc a fi cancerosi. Cu toate acestea, este nevoie de expertiza medicilor pentru un diagnostic corect si sigur.

Exista, mai multe afectiuni mamare benigne care manifesta o serie de simptome diverse si care sunt tratabile. Acestea variaza de la tumefierea si sensibilitatea neconfortabila, dar inofensiva a sanilor, de care sufera cele mai multe femei inainte de menstruatie, pana la noduli mamar. 

1. Sensibilitatea si tumefierea premenstruala a sanilor se manifesta in timpul fiecarui ciclu menstrual, in saptamana dinaintea menstruatiei sau mai inainte, cand sanii devin mai mari. Medicatia si tehnicile de autoingrijire pot usura disconfortul simptomelor premenstruale.

2. Infectia la nivelul sanilor (mastita) apare la femeile care alapteaza sau au incetat de curand alaptarea. Aceasta afectiune se manifesta prin cresterea sensibilitatii si inrosirea tegumentului sanului, marirea dureroasa a sanului, marirea ganglionilor limfatici axilari sau chiar febra. 

3. Afectiuni ale mameloanelor. Orice modificare la nivelul mameloanelor trebuie sa ridice semne de intrebare si sa va trimita la medicul specialist. De la secretii mamelonare, la retractia mamelonului, aparitia nodulilor la nivelul mamelonului sau chiar descoamarea acestuia- toate acestea pot indica afectiuni multiple. Secretiile, in functie de culoare si consistenta,arata fie o tumora benigna, fie un cancer mamar. Citeste mai multe AICI.
Nodulii in areola indica în general chisturi cauzate de blocajul glandelor sebacee. Daca infectia avanseaza, un chist se poate transforma intr-un furuncul. Descuamarea mameloanelor este cauzata, de obicei, de unele modificari benigne.

4. Nodulul mamar se manifesta ca o modificarea unei zone care se simte diferit fata de alta sau ca una sau mai multe umflaturi, dureroase sau nedureroase, in zona sanului. Desi majoritatea nodulilor sunt benigni, este bine sa mergeti la medic pentru un diagnostic cat mai sigur. Afla mai multe despre aceasta afectiune de AICI 

5. Chisturile mamare. Aceste formatiuni, care sunt, de fapt, pungi cu lichid, apar in timpul ciclului menstrual. Trebuie sa stiti ca, diagnosticate corect, chisturile mamare sunt inofensive. 

6. Sanul fibrochistic apare frecvent la femeile tinere, cu varste intre 20 si 30 de ani. Cresterea sau proliferarea canalelor si tesutului conjuctiv fibros in cvvombinatie cu dezvoltarea chistului, determina ingrosarea tesutului glandular al sanului. De obicei, ingrosarea tesutului este mai proeminenta in regiunea superoexterna a sanului. Afla mai multe despre aceasta afectiune de AICI

7. Adenofibroamele sunt noduli mamari care nu sunt nici chisturi, nici cancer. Acestea sunt tumori benigne, mobile sub piele, care apar in prima jumatate a perioadei de sarcina.

Daca identifici unul sau mai multe din simptomele sau manifestarile enumerate mai sus, nu incerca sa te auto-diagnostichezi si nu-ti risca viata!  Afla mai multe despre ce tip de investigatie ti se potriveste din infograficul de mai jos:



Pentru mai multe informatii despre preventia cancerului la san si a altor afectiuni ale sanului, te incurajam sa descarcarci cat mai repde Ghidul Afectiunilor Mamare, disponibil gratuit AICI

 Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Doctor in Stiinte Medicale
Medic cu peste 15ani de experienta in Imagistica Sanului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu